De grootste innovatie zit in de samenwerking.

We moeten er met elkaar
de schouders onder zetten

Verduurzaming is de grootste opdracht waar we met elkaar voor staan

In 2050 moeten we CO2 neutraal zijn. Dat lijkt ver weg, maar dat is het niet. We moeten flink versnellen. Dat dwingt ons nog veel efficiënter samen te werken en harder dan ooit te innoveren. Het gaat over de balans tussen economie en ecologie. Hoe gaan we de woningvoorraad op een kwalitatieve manier verduurzamen, maar de integrale woonlasten zo laag mogelijk houden? Hoe krijgen we bewoners mee in deze uitdaging?

70% bewoners­­participatie snel bereikt

Het begint met investeren in vertrouwen

Samen optrekken, kennis delen en durven opschalen. We moeten echt anders gaan denken en duurzaamheid een integraal onderdeel maken van strategisch vastgoedonderhoud. Energetische maatregelen al in de ontwerpfase meenemen. Circulair slopen en bouwen. Toegepaste materialen 100% vastleggen in een grondstoffenpaspoort. Bewoners betrekken. En op basis van prestatiecontracten kunnen garanderen dat de woonlasten gelijk blijven.

We hebben ook de bewoners keihard nodig

We moeten huurders bewust maken van de urgentie en hun zorgen wegnemen. Gelukkig bieden energiezuinige maatregelen grote voordelen: meer wooncomfort, betere luchtkwaliteit in huis én een lagere energierekening. Dat moeten we dus helder uitleggen. Onze bewonersbegeleiders kunnen dat goed en doen dat graag. Met hun enthousiasme is 70% bewonersparticipatie snel bereikt. En als woningcorporatie heeft u er geen omkijken naar.

Stap voor stap naar energieneutraal vastgoed

Energetisch advies

Ons team van energetische adviseurs onderzoekt graag welke energetische scenario’s we kunnen inzetten om de energieprestatie van uw woningvoorraad stapsgewijs te verbeteren en in 2050 helemaal energieneutraal te zijn. Dat gaat verder dan het sturen op energielabels, we kijken ook naar het verlagen van jullie CO2 uitstoot, naar het inzetten van circulaire materialen en natuurlijk naar de betaalbaarheid van alle inspanningen.

Energetisch onderhoud

Allerlei slimme partijen springen in op de roep om verduurzaming. Maar met het plaatsen van zonnepanelen ben je er niet. Wie monitort de prestaties, wie checkt de werking en zorgt voor het onderhoud? Zonnepanelen moeten bijvoorbeeld regelmatig gereinigd worden, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen. Als onderhoudspartner nemen wij het onderhoud aan de verduurzamingsmaatregelen gewoon mee in onze 7-jarige onderhoudscyclus. We houden bovendien vanaf dag één de prestaties bij, verzamelen alle data en verzorgen uitgebreide rapportages.

Energetische oplossingen

Energetische maatregelen vormen een combinatie van bouwkundige verbeteringen en het verduurzamen van de installaties. Denk aan isolatie, dubbele beglazing, elektrisch koken, ventilatiesystemen en zonnepanelen. Samen met onze partners hebben we hiervoor een aantal praktische concepten ontwikkeld: als onderdeel van planmatig onderhoud of op projectbasis. Onze vakmensen worden opgeleid in de nieuwe duurzame technieken, zodat we zowel de installatie als het onderhoud gewoon zelf kunnen verzorgen.

Onze isolatie-unit

Veel oudere woningen zijn slecht geïsoleerd. Kostbare warmte gaat verloren via daken, vloeren, ramen en muren. Met goede isolatie kan dus veel energie bespaard worden.

Bovendien zorgt isolatie voor minder vocht in huis en minder geluidsoverlast. Verduurzamen door (na)isoleren doen wij volledig in eigen beheer. Met onze isolatie-unit kunnen we de héle woning isoleren. We doen dat met gecertificeerde, milieuvriendelijke producten met de hoogste isolatiewaarde en een lange levensduur.

Kwaliteit in de bouw herken je aan het KOMO keurmerk

Onze systemen zijn zowel product- als proces KOMO-gecertificeerd door SKG-IKOB. Een externe kwaliteitscontroleur heeft al in de ontwerpfase een bouwfysische rol. In de realisatiefase zorgt hij voor de monitoring, de tussentijdse keuringen en de eindkeuring

Neopixels

Voor spouwmuurisolatie zijn wij dealer van Neopixels: polystyreen korrels die door kleine gaatjes in het voegwerk tussen uw muren worden gespoten en daar álle openingen opvullen. Neopixels hebben de hoogste isolatiewaarde en zijn het beste getest. Met een volledig computergestuurd proces zijn stabiliteit en kwaliteit van deze toepassing gewaarborgd. Het is bovendien een zeer milieuvriendelijk product, dat in de levenscyclus 330 keer de energie bespaart die nodig is om het te produceren. De eco-balans is dus uitstekend. Bovendien zijn de korrels 100% recyclebaar.

Infinity Repair: een duurzame en kwalitatieve oplossing voor kozijnen

Huipen is licentiehouder van Infinity Repair, een KOMO en FSC® gecertificeerd totaalconcept waarmee kozijnen een tweede leven krijgen.

De levensduur van een kozijn is zo’n 30 jaar, maar vervangen betekent opnieuw kappen van hout. Met Infinity Repair worden alleen de aangetaste of kwetsbare delen van een kozijn (meestal 25%) vervangen. Dit gebeurt met een geprefabriceerd deelelement, vervaardigd uit hoogwaardig Accoya-hout. Accoya is FSC én KOMO gecertificeerd en heeft vanuit de cradle-to-cradle-filosofie het prestigieuze Gold-certificaat gekregen.

Het kozijn krijgt met Infinity Repair een nieuwe garantie voor nogmaals 25 jaar. Een innovatieve, circulaire oplossing dus, waarmee aantoonbaar 75% bespaard kan worden op CO2 uitstoot. Het concept is tot stand gekomen door samenwerking en kennis vanuit de hele keten. Alleen dat is al duurzaam. En het heeft nog twee grote voordelen: de planbaarheid en de minimale overlast voor bewoners. Repareren kan namelijk grotendeels van buitenaf.

‘Het is pas totaalonderhoud als het totaal ontzorgt, dat is de visie van Huipen’

Nico Heijmen – Directeur Infinity Repair: Infinity Repair past daar helemaal in: nieuwe technologie, lagere kosten voor de vastgoedeigenaar, minder overlast voor bewoners en natuurlijk circulair, dus duurzaam. Het concept is niet voor niets integraal ontwikkeld. Woningcorporaties, leveranciers, timmerlieden: van alle kanten is meegedacht. Dat is niet zomaar wat. Dan wil je ook dat het goed opgepakt en doorvertaald wordt. Huipen kan dat bij uitstek.

‘VvE’s willen heel graag verduurzamen, maar lopen soms aan tegen de investering’

Daarom kijken we samen met Huipen naar wat er allemaal mogelijk is, naar wat de opbrengsten zijn, wat het meest zinvol is. Daarmee kunnen we de bewoners vaak overtuigen om mee te doen. Het is een onafhankelijk advies, een VvE kan overal terecht voor de uitvoering. Omdat in het voortraject al goed is nagedacht over alles, is dat meestal een makkie.

Niels Jong – Manager Technisch Beheer – Pilaster VvE beheer

Duurzaamheid zit in ons DNA

Duurzaamheid past gewoon bij wie we zijn. Niet voor niets zijn we sinds 2000 gevestigd op een van de meest duurzame bedrijventerreinen van Europa: gasloos, warmteterugwinning en optimale RC-waarde door dak, gevel, glas en vloeren. Ons pand is energiezuinig, geheel voorzien van LED-verlichting en bewegingssensoren. Als VvE wekken we energie op door zonnepanelen en windenergie. We zijn enthousiast ambassadeur van de Greenbizz.

Ons verhaal

Verduurzamen doen we samen

Wij helpen u graag, met energetisch advies of één van onze praktische concepten.

Bel ons voor een afspraak